Ciekawostki

Czy wiesz jak rozpoznać świeże jajo? Przeczytaj poniższy tekst.

 

Skorupa
Skorupa jaja powinna być gładka z lekkim połyskiem, czysta i nieuszkodzona. Może mieć barwę od białej poprzez kremową do ciemnobrązowej w zależności od rasy kury.

 

Komora powietrzna
Komora powietrzna, która znajduje się pod skorupką przy tępym końcu jaja, powinna być nieruchoma i mieć wysokość do 6 mm.

 

Białko
Białko powinno być przejrzyste, gęste i wolne od ciał obcych. W świeżym jaju po wybiciu zaznacza się wyraźnie otaczająca żółtko gruba, wypukła warstwa białka gęstego o mocno galaretowatej konsystencji. W miarę starzenia się jaja warstwa gęstego białka staje się coraz cieńsza, traci ono swą zwartość i po wybiciu jaja rozlewa się na coraz większej powierzchni wokół żółtka.

 

Żółtko
Żółtko powinno być kuliste, umiejscowione centralnie, słabo ruchliwe przy obracaniu, powracające do centralnego położenia, wolne od ciał obcych. Po wybiciu powinno pozostawać zaokrąglone i jędrne. Barwy  od jasnożółtej do ciemno pomarańczowej.